Výhody Hovězího masa

 

Hovězí maso je jedním z hlavních zdrojů plnohodnotných bílkovin a pouze ty obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit.

Libové hovězí maso obsahuje průměrně 21% bílkovin, které jsou stavebním materiálem pro buňku a regulují buněčný metabolismus.

Libové hovězí maso obsahuje do 3% tuku. Tuk je nositelem křehkosti a chutnosti hovězího. Nesprávně se hovězímu masu přisuzuje vysoký obsah cholesterolu. Maso obsahuje průměrně 600 - 800 mg cholesterolu v 1 kg a to bez ohledu na jeho druh. Vyplývá to z funkcí cholesterolu v živočišných organismech.

steakHovězí maso je pro člověka významným zdrojem železa a to jeho množstvím i využitelností. Hemové železo (obsahuje jej maso, játra, ledviny) lidský organismus dovede využít z 20 - 30%, kdežto železo nehemové (z rostlinných produktů - například z obilovin a luštěnin) jen z 1 až 7%. Konzumace hovězího masa je proto důležitá v období růstu dětí, v těhotenství, pro sportovce a fyzicky praující.

Hovězí maso obsahuje také velice významné množství zinku, selenu a vitaminů skupiny B, zejména B12.